Po co pszczoły robią miód?

Pszczoły miodne wytwarzają miód jako sposób na przechowywanie żywności w chłodniejszym okresie zimowym, kiedy nie są w stanie się pożywiać i jest mniej kwiatów, z których można zbierać pożywienie. Miód jest idealny dla pszczół – jest bogaty w składniki odżywcze i jest świetnym pożywieniem energetycznym, ponieważ jest bogaty w cukry.

Biorąc pod uwagę, że podczas lotu skrzydła pszczoły miodnej uderzają około 11 400 razy na minutę, można się domyślić, że potrzebują dużo energii! Uderzają też skrzydłami, aby regulować temperaturę w ulu – nawet jeśli nie wylatują w poszukiwaniu pożywienia, w ulu panuje ogromna aktywność, a cała ta praca wymaga energii.

Jak powstaje miód?

Pszczoły miodne przetwarzają słodki nektar, który zbierają z kwiatów, w miód. Nektar jest przechowywany w plastrach miodu. Przechowywany nektar zaczyna się zagęszczać (oznacza to zmniejszenie zawartości wody). Proces ten zapobiega tworzeniu się bakterii i innych nieprzyjemnych zapachów w plastrze miodu, ponieważ bakterie i grzyby nie mogą się rozmnażać w wysokich stężeniach cukru i dlatego miód rzadko się psuje. Oznacza to, że miód jest pożywieniem, które pszczoły mogą przechowywać i spożywać w miesiącach zimowych lub gdy jest mało dostępnego pożywienia.

Dlaczego pszczoły robią miód, a potem go przechowują?

Cóż, wyobraź sobie to. Utknąłeś w swoim domu, a pogoda jest tak zła, że ​​nie możesz wyjść po jedzenie, a nawet gdybyś mógł wyjść po jedzenie, i tak nie byłoby zbyt wiele w pobliżu!

Tak właśnie jest z pszczołami miodnymi zimą. Chociaż mogą być w stanie żerować w suchy, zimny dzień, jest mało prawdopodobne, aby miały dużo kwiatów, na których mogłyby się pożywiać. Z tego powodu zbierają, a następnie przechowują żywność, aby przetrwać zimowe miesiące, kiedy jest mniej kwiatów.

Dobrym pomysłem jest sadzenie wcześnie kwitnących kwiatów i krzewów, aby pszczoły miodne mogły ponownie żerować w chłodne dni. Poniżej znajduje się zdjęcie pszczoły miodnej, która żeruje na kwitnącym zimą krzewie o nazwie Daphne ‘Jacqueline Postill’. Zdjęcie zostało zrobione w bardzo zimny dzień w publicznym ogrodzie, ale od końca stycznia kwitło wiele krzewów, więc głodne pszczoły miały pod dostatkiem żerowania.